Suomanifesti
  • Etusivu
  • Manifesti
  • Kolumnit
  • Lahjoitus
kirjoittajalta Suomanifesti

Naistenlahti 3 on auttamattomasti vanhanaikainen jo ennen avajaisiaan

Naistenlahti 3 on auttamattomasti vanhanaikainen jo ennen avajaisiaan
kirjoittajalta Suomanifesti

Valtion turvetuotanto aikoo jatkaa turpeen tuottamista vuoteen 2050 asti ja Tampereen kaupungin omistama sähkölaitos aikoo jatkaa valtion turpeen polttoa vuoteen 2030 asti?

Vapo (nyk. Neova Group) on kertonut kotisivuillaan jo pitkään yhteistyöstään Tampereen Sähkölaitoksen kanssa. Siellä sähkölaitoksen edustaja sanoo:
”Siirtyminen puuperäisiin polttoaineisiin merkitsee turpeen käytön lisääntymistä, sillä turvetta tarvitaan tärkeänä seospolttoaineena. Voimalaitoksil­lamme olevat kattilatyypit polttavat puuta paremmin, kun polttoaineseoksessa on mukana turvetta.”

Tämä lienee tarkoittanut vanhaa Naistenlahti 2- voimalaa, jonka käyttöoikeus päättyy vuonna 2022. Vuonna 2020 sanottiin sen sijaan tulevasta Naistenlahti 3-voimalasta:

”Tampereen Sähkölaitoksen tavoite on siis lisätä bioenergian käyttöä sitä mukaa kun saamme turvetta korvaavaa polttoainetta, kuten metsähaketta ja kierrätyspuuta. Tällä hetkellä on liian aikaista sanoa, koska turpeen käyttömme tarkalleen loppuu. Luultavasti se tapahtuu noin vuonna 2030, jolloin Suomen tavoitteen mukaan turpeen käyttö tulisi vähintään puolittaa nykyisestä” sähköposti 3.11.2020

Ja vuonna 2021:

”NSL3 biolaitos aloittaa reilun vuoden kuluttua, kun NSL2 jää pois. Se on meille nyt ratkaisu, kun #Tampere lämmitys on varmistettava ympäri vuoden. Pitemmällä tulevaisuudessa voi olla toisia ratkaisuja. Turpeen käyttö loppuu pian, kun bion saanti varmistettu.”tweet 9.8.2021

Toisin sanoen uudessa Naistenlahti 3- voimalassa ON SIIS VALMIUS polttaa pelkkää puuperäistä ainesta, ilman turvetta, mutta silti turvetta poltetaan niin kauan kuin sitä korvaavaa puuhaketta tai muuta ei ole tarpeeksi saatavilla.

Kuten Tampereen sähkölaitos sanoo turpeen poltosta: Tampereen Sähkölaitoksella poltetaan turvetta noin 25 %, ja määrä laskee merkittävästi uuden voimalaitoksen valmistumisen jälkeen. Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoo: – Sen jälkeen turpeen määrää voidaan alentaa vaiheittain. (https://www.kaleva.fi/turpeen-rooli-kaukolammossa-vaihtelee-rajusti-lann/2885998”

Vuosina 2015-2016 tehdyssä Vapon turvetuotannon laajentamishakemuksessa sanotaan:

”Tuotanto on alkanut Talasnevan toiminnassa olevalla alueella vuonna 1980. Alueelta on tuotettu jyrsinpolttoturvetta ja vähäisessä määrin ympäristöturvetta. Jyrsinpolttoturve on toimitettu pääosin Tampereen kaupungin Sähkölaitoksen Naistenlahden voimalaitokselle. Vuosina 2005-2014 turvetta on tuotettu keskimäärin noin 25 000 m 3 /vuosi. Tuotannosta poistuneita alueita on Talasnevalla yhteensä 56,3 ha. Jälkikäyttömuotona on metsätalous ja kosteikko. Tuleva vuosittainen tuotanto on noin 30 000 m 3 jyrsinpolttoturvetta. Myös palaturvetuotanto on uusilla alueilla mahdollista. Tuotanto tapahtuu vuosittain 30-50 vuorokauden aikana touko-syyskuun aikana. Turvetuotannon arvioidaan kestävän tuotannossa olevalla alueella vielä noin 15 vuotta. Uudella alueella tuotannon arvioidaan kestävän noin 35 vuotta ja päättyvän arviolta vuonna 2050. Tämän jälkeen alue siirtyy jälkihoitovaiheeseen ja sitä seuraavaan uuteen maankäyttömuotoon.”

(AVI PÄÄTÖS. Nro 105/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5768/2015 )

Mikään Vapon ja Tampereen sähkölaitoksen suunnitelmissa ei viittaa siihen, että lähiaikoina turpeen nosto Pohjois-Pirkanmaalta ja sen kuljetus Tampereen Sähkölaitoksen polttokattiloihin tosiasiassa loppuisi. Sen vähentäminen perustuu oletukselle siitä, että saadaan muuta poltettavaa. Näsijärven pohjasta nostettavasta nollakuidusta kaavailtiin turpeen korvaavaa seosainetta, mutta sen nosto ja käyttö osoittautui kalliiksi ja epävarmaksi. Lisäksi nollakuitua suunniteltiin käytettäväksi seuraavaksi 10 vuodeksi.

Miten nämä polttosuunnitelmat sopivat uuteen pormestariohjelmaan?

”Turpeen poltto lopetetaan voimalaitoksissamme valtuustokauden aikana. Kaukolämmössä kehitetään geotermisen energian hyödyntämistä ja muita polttoon perustumattomia energialähteitä. ”

Ihmisten Tampere – mahdollisuuksien kaupunki (pdf) (4.08 Mt)Anna-Kaisa Ikosen pormestariohjelma vuosille 2021 – 2025, (kaupungin valtuuston hyväksymä 23.8.2021)

SUOMANIFESTI HALUAA TIETÄÄ, MITÄ TAPAHTUU ENSI VUODEN JÄLKEEN, KUN VOIMALAITOS 2 LOPETTAA JA UUSI ALKAA POLTTAA KATTILASSAAN…MITÄ? Suomalaista metsää? 300-vuotisia ikihonkia? ( wwf raportti 10.9.2021 (https://wwf.fi/tiedotteet/2021/09/energiapuun-kriteeristoa-on-tiukennettava-nyt-poltettavaksi-paatyy-jopa-yli-300-vuotiasta-puuta/)

Suomalaiset metsät toimivat hiilinieluina, paitsi jos ne kaadetaan. Se että käytetään hakkuujätettä, niiden kantoja, oksasilppua, ei muuta sitä että näin syntynyt kysyntä tälle ”biomassalle” tarkoittaa yksinkertaisesti metsän kaatoa.

”Lähellä tuotettu biomassa” on todella kysyttyä, eli sitä ei voi sanoa jonkun ”sivutuotteeksi”, vaan se on haluttu myyntiartikkeli. Suomalaista metsää kaadetaan polttoon, vaikka kuinka yritetään sumuttaa mielikuvilla ”ylijäävästä hakkuujätteestä”, ikäänkuin se olisi verrattavissa hävikkiruuan hyödyntämiseen.

Vai poltetaanko uudessa kattilassa Näsijärven pohjasta nostettua ylikallista ja prosessoitua , haisevaa ja Lielahden rantoja nostollaan pilaavaa, vanhaa teollisuussahan purumönjää? Vai edelleen turvetta?

Vaikuttaa siltä, että meillä on Naistenlahteen syntymässä uusi, ikuisesti nälkäinen kattilahirviö, jonka tulinen kita vaatii poltettavaa, ja kaupunkilaisten on keksittävä väkisin jotain sen kitaan heitettävää. Mitä tahansa, olkoonkin kuinka hankalasti saatavaa tai haitallista.

Milloin tajutaan lakata haaskamasta kansalaisten, kaupunkilaisten ja maapallon resursseja, rahaa ja hiilinieluja ja ymmärretään että kaukolämpöä saadaan kustannustehokkaasti muulla tavalla kuin polttamalla asioita? Nyt jo monet taloyhtiöt, yritykset ja yksityiset lämmittävät rakennuksensa maalämmöllä, aurinkovoimalla ja hukkalämmön kierrolla. Naistenlahti 3 on auttamattomasti vanhanaikainen jo ennen avajaisiaan.

Edellinen artikkeliSUOMANIFESTIN SUOPROTESTI TALASNEVALLA LAUANTAINA 23. LOKAKUUTA 2021 KLO 13.00 – 15.30Seuraava artikkeli SUOMANIFESTI KOMMENTOI TAMPEREEN SÄHKÖLAITOKSEN KAUKOLÄMPÖRAPORTTIA, OSA 1.

Ajankohtaista

Emmi Liinalaakso/ Suomanifesti puhe 12.2.2022 Palava tulevaisuus-miekkarissa22.2.2022
Palava tulevaisuus22.12.2021
Kuvia Talasnevan suoprotestista24.10.2021
Talasnevan suoprotesti22.10.2021
Suomanifestin kuulumisia17.10.2021

Arkistot

  • helmikuu 2022
  • joulukuu 2021
  • lokakuu 2021
  • syyskuu 2021
  • elokuu 2021
  • huhtikuu 2021
  • helmikuu 2021
  • tammikuu 2021
  • joulukuu 2020
  • marraskuu 2020
  • heinäkuu 2020

Avainsanat

hyihyitampereensähkölaitos hyihyivapo pirkanmaanturvehäpeä suo suomanifesti turve turvemarssi turvetuotantoalas

Ota yhteyttä

info@suomanifesti.fi